KINOLOŠKI SAVEZ CRNE GORE
Associated member
KENNEL CLUB OF MONTENEGRO

 

PRAVILNIK ZA ZVANICNO ISPITIVANJE DISPLAZIJE KUKOVA I LAKTOVA KOD PASA

Polazeci od realne potrebe da se kinologija osloni na savremene tokove veterinarske medicine, Kinoloski Savez Crne Gore  je propisao pravilnik za zvanicno ispitivanje kukova i laktova (HD/ED)kod pasa.

Osnovni cilj je organizovanje kvalitetne procedure kontrole displazije kukova i laktova kod pasa. Na taj nacin bi se dobila  evidencija i upisivanje zvanicne ocene za displaziju HD/ED za odredjene rase pasa na teritoriji Crne Gore.

Primarni  kriterijum za  procenjivanje i registrivanje displazije kukova I laktova(HD/ED) je vezan za starosnu kategoriju i  rasu pasa .

Minimalna starosna dob za snimanje psa na HD/ED je 12 meseci.Gornja starosna granica ne postoji.

Obaveznoj proceduri ocenjivanja displazije podlezu sledece rase pasa:

Njemacki ovcar, Doberman, Njemački bokser, Kane korso, Rotvajler, Američki starfordski terijer,Labrador retriver, Zlatni retriver.

Velike i gigantske rase koje podlezu ocenjivanju HD/ED moraju imati minimum18meseci:Njemacka Doga, Napuljski  Mastif, Bernardinac, Njufaundlend, Srednjeayijski ovčar.

Estrus ili period  teranja  kuje nema uticaj na procenu displazije jer ne utice na labavost kukova i zdravstveno stanje kuje.Jedino nije preporuceno uparene, skotne kuje podvrgavati snimanju i proceni HD/ED.

Sama procedura snimanja se vrsi u opstoj anesteziji zbog misicne relaksacije psa. Kod budnog psa koji se snima moguca je maskiranost labavosti kukova te se moze propustiti pravilna procena displazicnosti stanja kukova.

Kompletna procedura ispitivanja i ocenjivanja displazije  HD/ED se vrsi na osnovu protokola FCI .